حضرت مهدی (عج) تنها فرزند امام حسن عسکریست که در سحرگاه نیمه شعبان سال 255 یا 256 هجری قمری، در شهر سامرا متولد شد. تولد ایشان کاملا مخفیانه بود و هیچ یک از ماموران حکومت عباسی بویی از این مساله نبرده بودند. آن بزرگوار تا پنج سالگی نزد پدر و مادرشان، زندگی کردند و در همین زمان پدر بزرگوارشان امام حسن عسگری (ع)، به شهادت رسیدند. حضرت مهدی هم مانند حضرت عیسی و حضرت یحیی، در سن پنج سالگی عهدهدار منصب امامت شیعیان شد. طبق فرمایشات امام رضا (ع)، تنها شخصی که بیشترین شباهات را به پیامبر (ص) دارد، امام مهدی(عج) است. با وجود اینکه آن حضرت عمری طولانی دارند اما از چهرهی جوانی برخوردار میباشند. حتی بر طبق روایات، تا زمان مرگ نیز علائمی از پیری در سیمایشان دیده نخواهد شد.
زندگی امام زمان (عج) شامل چهار دوره است:
از تولد تا غیبت: حضرت مهدی به صورت پنهانی در نیمه شعبان متولد شدند و هیچ یک از دشمنانشان اطلاعی از این ماجرا نداشتند. ایشان تا پنج سالگی در کنار پدر و مادر زندگی نیمه پنهانی در پیش گرفتند. از کارهای مهمی که امام حسن عسکری (ع) در آن دوران پنج ساله انجام دادند، این بود که فرزندشان را به بزرگان شیعه معرفی میکردند تا ایشان در آینده برای خلافت و جایگزینی دچار مشکل نشوند.
غیبت صغری: بعد از به شهادت رسیدن امام حسن عسکری در سال 260 قمری، غیبت صغری امام عصر شروع شد و تا سال 329 قمری نیز طول کشید. ایشان در آن دوران از طریق 4 نفر نایب با مردم عادی ارتباط داشتند.
دوره غیبت کبری: این دوره از سال 329 قمری شروع شده و همچنان هم ادامه دارد. در عصر حاضر، نایبان عام، مسئول ادارهی جامعه و پاسخگویی به شبهات دینی مردم هستند و هیچ نایب خاصی تعیین نشده است
دورهی حکومت: پس از ظهور آن حضرت یک حکومت واحد شکل خواهد گرفت و تمامی انسانها زیر سایهی عدل امام زمان (عج) زندگی خواهند کرد.